Vlaams Belang vraagt stadsbestuur Blankenberge om boycot van jaarlijkse hulde van vissersfolkloregroep Ebbe & Vloed op 11 november stop te zetten

Op dinsdag 11 november '14 vond naar aanleiding van Wapenstilstand of ook wel “Bescheepsdag” genoemd, voor de 32ste maal sinds 1983 en georganiseerd door Felix Vanden Broecke met vissersfolkloregroep Ebbe & Vloed, een plechtigheid plaats ter hoogte van de vuurtoren aan het monument van de Zeelieden, het standbeeld genaamd “De Stuurman” maar in de volksmond “Sterken Dries” genoemd. Sterken Dries was immers de bijnaam of lapnaam van de gekende Blankenbergse visser Jurewyt Andries die leefde van 1818 tot 1896. Deze jaarlijkse viering brengt hulde aan alle zeelieden die in vroegere jaren, maar ook tijdens de twee oorlogen, het leven lieten op zee. Aanleiding van deze traditie is het gebruik van het oude Blankenbergse moederke Suzy Ballegeer om elk jaar op 11 november, tot aan haar overlijden, een bloempot aan het monument neer te zetten als eerbetoon aan haar zoon Roger die op een vissersreis naar IJsland overboord was geslagen en nooit werd teruggevonden.

Opvallend genoeg heeft het stadsbestuur Blankenberge naar aanleiding van de 32ste editie op 11 november '14 alle medewerking aan het initiatief van Felix Vanden Broecke met vissersfolkloregroep Ebbe & Vloed stopgezet. Dit botte afhaken van het college en schepenen valt sterk te betreuren en doet afbreuk aan een nochtans mooie, waardevolle en zelfs ontroerende traditie als eerbetoon aan de overleden Blankenbergse vissers op zee en aan ons visserijverleden. Bovendien zorgt deze boycot ervoor dat zowel de organisatie, de promotie als de opkomst voor deze hulde er sterk onder te lijden heeft.

Daarom heeft het Vlaams Belang naar aanleiding van de gemeenteraad van 18 november '14 een voorstel ingediend waarin gevraagd wordt dat het stadsbestuur opnieuw haar actieve medewerking zou verlenen bij de organisatie en de promotie van de jaarlijkse hulde van vissersfolkloregroep Ebbe & Vloed op 11 november en deze manifestatie opnieuw als vast onderdeel opgenomen zou worden bij de officiële plechtigheden rond Wapenstilstand.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...