Vlaams Belang vraagt gemeenteraad Blankenberge scherpe veroordeling schrapping budget 1,2 miljoen euro voor promotie Vlaamse Kust in het buitenland

De concurrentie op de toerismemarkt is keihard; elke zomer moeten moet de toeristische sector aan de Vlaamse kust opboksen tegen de lagekosten-maatschappijen met hun goedkope vliegtickets naar bestemmingen waar de Vlaming denkt het mooie weer te maken. Het toerisme aan de Vlaamse kust is nochtans elk jaar goed voor 2,7 miljard euro en 40.000 banen. Vakantiegangers uit de buurlanden zijn bovendien goed voor bijna 2 miljoen overnachtingen; dat is 27% van het totaal aantal overnachtingen van vakantiegangers uit de buurlanden in Vlaanderen. Volgens cijfers van het West-Vlaams provinciebedrijf Westtoer vormden in 2013 de Duitsers (610.894 overnachtingen) de grootste groep buitenlandse toeristen die een vakantieverblijf aan onze Vlaamse kust boekten. De Nederlanders (511.368 overnachtingen) stonden op de tweede plek in 2013, gevolgd door de Fransen (449.716 overnachtingen), Luxemburgers (173.459) en Britten (162.553 overnachtingen). Vlamingen en Walen waren in 2013 goed voor in totaal 10.431.477 overnachtingen aan de Vlaamse kust. Alle andere nationaliteiten samen komen op 150.220 overnachtingen.

De Vlaamse regering met Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts (N-VA) op kop heeft nu met een eenvoudige e-mail beslist een promotiecampagne van 1,2 miljoen euro van Toerisme Vlaanderen te schrappen om de Vlaamse kust in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk maandenlang als toeristische bestemming te promoten. De Vlaamse regering wil enkel nog Vlaanderen promoten door buitenlandse journalisten uit te nodigen of de professionele reissector aan te moedigen om klanten naar onze regio's te lokken. “Wij willen de Kust modern en efficiënt promoten. Zo wordt een veel groter publiek bereikt dan met traditionele communicatie“, aldus minister Weyts.

Deze maatregel zal ongetwijfeld een negatieve impact hebben op het toerisme, ook in Blankenberge. Als deze gezamenlijke campagnes wegvallen, zal dit bovendien gevolgen hebben voor de middenstand in Blankenberge en voor een sociaal bloedbad in de volledige sector aan de Vlaamse kust. Zelfs werkgeversorganisatie Unizo vreest dat met het schrappen van de promotiesubsidies het toerisme aan de Vlaamse Kust zal stagneren, zeker nu de Franse kust in Noord-Frankrijk zich steeds meer profileert als te duchten concurrent. Het kan dus niet dat de promotiecampagne van deze economisch belangrijke sector zonder enig overleg geschrapt wordt !

Burgemeester Patrick De Klerck, wiens partij Open VLD sinds kort opnieuw deel uitmaakt van de Vlaamse regering en die zelf ook voorzitter is van het Kustburgemeesteroverleg geraakte niet verder dan deze lauwe reactie in de pers (Het Laatste Nieuws van 8 november ’14): “Binnenkort hebben we een vergadering met Westtoer en alle kustburgemeester. We gaan dan samen bekijken wat de minister zegt en wat de weerslag is van die nota. Ook gaan we kijken wat we kunnen doen vanuit de gemeentes en vanuit Westtoer. Als er effectief een stuk geld wegvalt, moeten we zien hoe we dat gaan compenseren. Want het is absoluut belangrijk om promotie voor de kust te maken.”

Van enig protest van burgemeester De Klerck tegen de beslissing en tegen de wijze waarop deze gecommuniceerd werd is duidelijk geen sprake. Bovendien werd sinds de interne staatshervorming van 2013 afgesproken dat enkel Toerisme Vlaanderen nog verantwoordelijk is voor het budget en de besteding van de Vlaamse promotie in het buitenland en speelt de provincie West-Vlaanderen daarin zelfs niet langer een (financiële) rol.

Daarom heeft het Vlaams Belang naar aanleiding van de gemeenteraad van 16 december '14 een motie ingediend waarin gevraagd wordt in een brief aan de Vlaamse regering de schrapping van dit budget van 1,2 miljoen euro voor de promotie van de Vlaamse Kust in het buitenland scherp te veroordelen en het behoud van de geschrapte campagne en bijhorende campagnebudget te bepleiten.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...