Vlaams Belang pleit voor behoud delegatie Carnaval met prominente plaats tijdens Bloemenstoet Blankenberge

De 5 laatste bloemencorso’s van Vlaanderen, die van Blankenberge, Sint-Gillis-Dendermonde, Loenhout, Ternat en Wommelgem werden sinds 2013 opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed. 

De Bloemenstoet in Blankenberge kan jaarlijks rekenen op meer dan 100.000 kijklustigen en is de traditionele afsluiter van het zomerseizoen. Dit evenement werd voor het eerst georganiseerd in 1895 en kan dus bogen op een lange geschiedenis.

Opvallend bij de Bloemenstoet van 2014 is dat in het programma zoals dit sinds 2 juni ’14 bekend is en verspreid werd, geen onderdeel voorzien werd voor de traditionele “Zomerse carnavalsgroet” van de Confrerie van de Leute met Prins Carnaval en het seniorenpaar. Nochtans is Prins Carnaval tot ver buiten Vlaanderen dé ambassadeur voor Blankenberge bij uitstek  en was een delegatie van carnaval tijdens vorige edities wel steeds het geval was.  Bovendien zorgt de visuele klemtoon op carnaval en prominente deelname van een carnavaleske deelname tijdens de bloemenstoet ervoor dat de vele bezoekers die dag aan Blankenberge, ook later in onze badstad terechtkunnen, met de carnavalsstoet als uniek hoogtepunt. Pas in het programma zoals dat op 13 augustus ’14 bekend is en verspreid werd, werd in extremis de deelname van de Confrerie van de Leute met Prins Carnaval en het seniorenpaar voorzien. Als hekkensluiter mag deze delegatie opdraven.

Gemeenteraadslid Tanguy Veys: “De vraag stelt zich dan ook in wel mate het gaat om een vergetelheid, of een bewuste boycot van het Blankenbergs carnaval. Nochtans zijn tijdens de Bloemenstoet bij de deelnemende praalwagens, de deelnemende dansgroepen en muziekkorpsen, de wagenbouwers, de bloemenstekers en tal van medewerkers en vrijwilligers veel sterke banden met carnaval.  De toevoeging in extremis van de deelname van de Confrerie van de Leute met Prins Carnaval en het seniorenpaar als hekkensluiter komt dan ook veeleer over als een blaam, dan als een teken van waardering. Dit voor een nochtans historisch en uniek gebeuren dat teruggaat tot 1872 en dan ook trots de naam van “oudste carnavalstoet” mag dragen, hoewel de stadsrekeningen zelfs vertellen dat de diepchristelijke Blankenbergse gemeenschap al in de 15de eeuw Vastenavond vierde.”

Daarom heeft het Vlaams Belang naar aanleiding van de gemeenteraad dinsdag 9 september '14 een voorstel ingediend (zie bijlage) waarin gepleit wordt voor het behoud van de delegatie van Carnaval met een prominente plaats tijdens de Bloemenstoet.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...