Vlaams Belang heeft vragen bij komende dancefestival Beachland in Blankenberge

Terwijl maximum aantal bezoekers jaar na jaar mag toenemen, daalt de komende jaren de vergoeding die aan de stad moet betaald worden van 10.000 euro naar 5.000 euro
Tanguy Veys: De vraag stelt zich of er voldoende maatregelen genomen worden om de drughandel en het druggebruik doortastend aan te pakken

Op zaterdag 6 juli en zondag 7 juli 2013 organiseert Art Music Group uit Nijlen voor de 5de keer het dance-festival “Beachland” op het strand van Blankenberge, voorbij het staketsel in westelijke richting tot aan de eerste golfbreker, waarbij het stadsbestuur toestemming gaf dat daarbij 6 podia opgericht worden. De maximum publiekscapaciteit steeg op vraag van de organisator van 8.000 naar 8.500 personen per dag. Dit terwijl al in 2012 de maximum publiekscapaciteit eveneens op vraag van de organisator steeg van 7.500 naar 8.000 personen per dag. Van de organisator ontvangt de stad Blankenberge een geïndexeerde vergoeding van 10.000 euro (incl BTW) per jaar, maar deze zal de komende jaren op vraag van de organisator degressief afgebouwd worden tot in 5.000 euro in 2017-2018. Dit terwijl nog in 2012 de stad Blankenberge een vergoeding van 7.500 euro (incl BTW) ontving en de organisator toen ook de eventuele huurprijs van bistro ZeeZee als de CPOPS-ruimte voor de politie moest betalen. Er worden op vraag van de organisator 2 weken voor en 2 weken na Beachland geen concurrerende evenementen toegelaten op de festivallocatie. Dit terwijl nog in 2012 er door het stadsbestuur geen exclusiviteit werd verleend.

De politie van Blankenberge organiseerde in samenwerking met de West-Vlaamse politieschool tijdens de editie van Beachland 2012 een grote verkeersactie. In totaal werden 72 voertuigen en 145 personen gecontroleerd. Bij 9 bestuurders bleek uit de speekseltest dat zij verdovende middelen hadden gebruikt. Hun rijbewijs werd voor 15 dagen ingetrokken. 3 andere bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor 15 dagen na een ademanalyse. 2 bestuurders moesten hun rijbewijs voor 6 uur inleveren na een positieve ademtest. In totaal werden bij 12 personen drugs aangetroffen. Een 18-jarige werd ingerekend op het festivalterrein voor de verkoop van xtc pillen. Kort nadien werd een 21-jarige jongeman ook ingerekend door de politie voor het bezit van xtc pillen.

Tanguy Veys: “Terwijl op tal van andere subsidies wordt bespaard en tal van belastingen drastisch verhoogd werden, is het opvallend dat Art Music Group uit Nijlen voor zijn Beachland op een veel gunstiger financieel statuut van het stadsbestuur van Blankenberge mag rekenen. Blijkbaar gelden voor sommigen andere maten en gewichten. Bovendien stelt de vraag zich of er voldoende maatregelen genomen worden om de drughandel en het druggebruik doortastend aan te pakken. De vorige edities zijn daar alvast duidelijk al niet in geslaagd als ik diverse getuigenissen mag geloven.”

Daarom heeft het Vlaams Belang voor de gemeenteraad van dinsdag 21 mei 2013 een mondelinge vraag (zie bijlage) ingediend met de vraag om de houding van het stadsbestuur te motiveren en om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen.

Henri Wyns
Voorzitter Vlaams Belang Blankenberge-Uitkerke

Bestuurslid

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...