Vlaams Belang Blankenberge vraagt stadsbestuur Huisje van Majutte aan te kopen en in te richten als museum

In de Breydelstraat nummer 10 te Blankenberge staat een typisch vissershuisje genaamd “Het Huisje van Majutte” en zijn huidige vorm dateert van eind 18de eeuw. De naam is afkomstig van Pé Majutte, vissersbijnaam van Pieter De Bruyne wiens familie het huisje gedurende verschillende generaties bewoonde en de laatste visser die er woonde was Jan Majutte (°1874). Het huisje werd in 1882 beschreven door de Vlaamse schrijver Emile Verhaeren. In 1977 koopt de Blankenbergse familie Vandamme-Strobbe het huisje van de familie Franchomme uit Brussel; zij restaureerden het huisje en openden er een restaurant. Sinds 2000 was het een privéwoning, maar recent blijkt echter dat het pand te koop staat voor een vermoedelijke vraagprijs van 240.000 euro.  De woonst werd in 1980 geklasseerd als beschermd monument waardoor 60 % van de verfraaiings- en/of instandhoudingswerken gesubsidieerd worden.  

Gemeenteraadslid Tanguy Veys: “Tot op heden was het monument voor bezoekers en passanten ter gelegenheid van specifieke gelegenheden (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Nacht van de Geschiedenis…) te bezichtigen of voor groepen op aanvraag. De vraag is echter of dit met de nieuwe eigenaar nog zo zal zijn.  Het is nochtans belangrijk dat ook in de toekomst deze getuige van het rijke vissersverleden van ons Steedje haar rol ten volle kan spelen.  Wanneer de stad Blankenberge eigenaar zou worden en er een museum in zou richten, is dit de beste garantie.”

Naar aanleiding van de gemeenteraad van dinsdag 9 september '14 werd daarom door het Vlaams Belang een voorstel (zie bijlage) ingediend waarbij aan het college van burgemeester en schepenen gevraagd wordt om de nodige maatregelen te nemen opdat Het Huisje van Majutte ook na de verkoop voor het publiek te bezichtigen is en opdat er een museum wordt ingericht. Dit volgens het Vlaams Belang kan door:
a) het pand zelf aan te kopen en als museum in te richten en uit te baten;
b) het pand zelf aan te kopen, als museum in te richten en de uitbating in handen te geven van een bestaande culturele vzw of nieuw op te richten vzw;
c) subsidies te geven aan een bestaande culturele vzw of nieuw op te richten vzw op voorwaarde dat deze vzw het pand koopt en uitbaat als museum.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...