“Gratis” concert Natalia kost Blankenbergenaar 35.000 euro

Tanguy Veys: “Misplaatste prestigedrang van stadsbestuur op kap van Blankenbergse belastingbetaler.”
Vlaams Belang voorstander om plafond van 10.000 euro per optreden in te voeren

Met grote trom kondigde het stadsbestuur van Blankenberge aan dat “de zomerpodiumprogrammatie van de stad Blankenberge in grootsheid wordt afgesloten”. Schepen van Cultuur, Philip Konings (Open VLD), stelde terzake in diverse persmededelingen: “Wij zijn opgetogen dat we niemand minder dan de Vlaamse souldiva Natalia op onze zomeraffiche kunnen zetten. Op zaterdag 10 augustus zal zij de Grote Markt op stelten zetten met een spetterend optreden. Iedereen is welkom voor dit spectaculaire en gratis optreden.”

Gratis? Niets is minder waar, want aan dit spetterend optreden hangt voor de Blankenbergenaar een hoog prijskaartje van minstens 35.000 euro vast. Uit de beslissingen van het college van burgemeester & schepenen (zie bijlage) blijkt immers dat Natalia bij Artiestenbureau Philippe Draps boeken alleen al zo’n 25.000 euro kost. Neem daar nog eens de huur bij van het podium aan zo’n 9.000 euro (nochtans meegebracht door datzelfde artiestenbureau waarvoor Natalia exclusief optreedt) en de schamele 1.800 euro voor het voorprogramma met Rockenbach, en je komt al gauw aan 35.000 euro, zonder de kosten voor promotie zoals affiches en de inzet van politie en stadspersoneel mee te rekenen. Gelukkig mag ook de lokale horeca rondom de markt een graantje meepikken, want Gebuurtekring Markt kreeg de toestemming om een drankstand uit te baten…

Gemeenteraadslid Tanguy Veys: “Een artiest boeken als Natalia die bovendien nog maar zeer recent een nieuwe cd Overdrive uitbracht is wel een troef om mee uit te pakken, maar de Blankenbergenaar moet hiervoor wel heel diep in de buidel tasten. Zelf hoor ik graag Natalia, maar de vraag stelt zich of, in deze financieel moeilijke tijden waarin het stadsbestuur naar eigen zeggen verkeert, er geen artiesten zijn die misschien iets minder “top off the bill” zijn, maar die wel een beduidend lagere vergoeding vragen.  Zoveel van die 35.000 euro zal via de aanwezige concertganger die avond op de Grote Markt wel niet terugvloeien naar de stadskas of de lokale horeca – laat staan naar de horecazaken die iets verder van de markt gelegen zijn -, en zoveel minder volk zal er toch ook niet naar Blankenberge afzakken wanneer één van de mindere goden op de affiche staan.  Het lijkt me dat er hier veeleer sprake is van misplaatste prestigedrang van het stadsbestuur op de kap van de Blankenbergse belastingbetaler. Zeker als je ziet wat een kortzichtige besparingen dan wel worden doorgevoerd door bijvoorbeeld de Bremer Straatmuzikanten, die 165 euro per optreden/rondgang vragen en tenminste van eigen Blankenbergse bodem zijn, sinds dit jaar minder opdrachten toe te wijzen.”

Om deze gang van zaken aan te klagen heeft het Vlaams Belang voor de gemeenteraad van  dinsdag 10 september ’13 een voorstel ingediend (zie bijlage) waarbij een plafond van 10.000 euro wordt opgelegd per optreden tijdens de zomerprogrammatie van de stad Blankenberge, tenzij de gemeenteraad zelf akkoord gaat met een gemotiveerd verzoek om een duurdere artiest te boeken.

Henri Wyns
Voorzitter Vlaams Belang Blankenberge-Uitkerke

Bestuurslid

Bijlage 1Bijlage 2

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...